Kultúregyszarvú

Csillámblogot mindenkinek!

Eufória - tinik, drogok, szex
Vagy ennél több van benne?

A legtöbb generációnak megvan a saját filmje, sorozata, ami feldolgozza az adott kor problémáit és hogy mivel kell megküzdeniük. Ennek fényében még egy sorozat, ami a tinik, drogok és szex témakörét dolgozza fel, nem tűnik elsőre túl különleges témának - a kivitelezés fényében viszont az HBO által jegyzett sorozat mégis más. Itt van hát az első rész kritikája/ajánlója.

euforia3.jpg

A sorozat egy már futó izraeli sorozat amerikai feldolgozása, ami igaz történeten alapul. A sztori alapvetően középiskolás tinik életébe, annak is az árnyoldalába nyújt bepillantást. Miközben a szereplők keresik helyüket a világban, megtapasztalják a drogot, szexet és erőszakot. 

euforia4.jpg

A történet középpontjában Rue áll, ő az aki végig narrálja a részt. A karakter gyerekkorától bipoláris zavarral, kényszer-és pánikbetegséggel küzd. Számomra a rész egyik nagy pozitívuma, hogy hitelesen mutatja meg nekünk, hogy milyen érzés lehet ebben az állapotban létezni. A folyamatos nyugtalanság és pánik, ami végigkíséri minden percét ezeknek az embereknek és az a küzdelem, amin folyamatosan keresztül kell menniük, hogy túléljenek roppant fárasztó. Az ebből való menekülést jelentik a drogok a lány számára. Kikapcsoló gombként használja azokat, hogy megszabaduljon a sok zűrös gondolattól. A leszokás ezért sem igazán egy opció számára és ezzel bezárul az ördögi kör. Szerintem ez egy nagyon érdekes perspektíva a dolgok szemlélésére. A szerepet Zendaya játssza. A Disney-től idáig eljutni szerintem nem volt egyszerű út, de kétség sem fér hozzá, hogy tehetséges színésznő. Megragadta a lényeget és kezdeti szkepticizmusom után azt kell, hogy mondjam, hogy kellemes csalódás volt.

euforia1.jpg

Mellette több különböző karakter is felbukkan. Az agresszív sztárfocista, a füves haver, lányok, akik a szexualitással ismerkednek, a drogárus kisfiú a sufniban, aki a hitelért gályázik, a részeges anya - a felmerülő karakterek a teljesség igénye nélkül. Több érdekes szál is van, amit kíváncsi vagyok hogyan fognak kibontani az alkotók. Maga az elmesélés stílusa igen direkt. Nem a nyers szót használnám, mert borzasztó okosan van összerakva az egész és vannak benne finomságok - amit viszont bátran kijelenthetek, hogy nyíltan beszél ennek a generációnak, a millenium után születettek életének problematikájáról. Az X generáció felháborodva fogja nézni majd a részeket szerintem - ahogy olvastam Amerikában itt-ott már ki is csapta a biztosítékot. A képi megvalósítás kimondottan ütősen sikerült, a drogos befolyásoltságot bemutató jelentek nagyon jól vannak összerakva. A zene is okosan, ironikusan van összeválogatva, jól támasztja alá a mondandót.

euforia2.jpg

Az Eufória egy sorozat tinikről, drogokról, erőszakról, szexről - de nem tiniknek. A célközönség szerintem inkább a 30-40-es korosztály. A véleményem: ezt végig kell nézni, de konzervatívok bele se kezdjenek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturegyszarvu.blog.hu/api/trackback/id/tr214905646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kultúregyszarvú

Címkék

süti beállítások módosítása